Με γνώμονα την ποιότητα και την ειλικρίνεια
Καλάθι - €0
Τηλέφωνο : 2310. 456600
paradosiako-sixnes-erotiseis

Πως επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά;

Το μυστικό για μία καλή σαλάτα ή μία καλή φρουτοσαλάτα είναι ότι δεν υπάρχει μυστικό, ούτε σωστός τρόπος μαγειρέματος, ούτε τίποτα άλλο εκτός από το να έχουν γεύση τα φρούτα και τα λαχανικά!!!

Στις μέρες μας είναι πιο εύκολο να πιάσεις το τζόκερ από το να πας σε ένα μανάβικο να πάρεις φρούτα και να είναι νόστιμα, ακόμα και τα βιολογικά σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι άγευστα.

Πως όμως τα επιλέγουμε, υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε ποια έχουν γεύση;

Πάντα υπάρχει τρόπος, ακόμα και από την εμφάνιση τους μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι καλά ή “μάπες”, αλλά αυτό θέλει εμπειρία οπότε καλύτερα να ξεκινήσουμε με κάτι πιο σίγουρο:

  1. Δοκιμάζουμε πριν αγοράσουμε, φροντίζουμε όταν πηγαίνουμε στο μανάβικο (βιολογική ή συμβατική) να έχουμε ένα μπουκαλάκι με νερό για να πλένουμε τα φρούτα και να τα δοκιμάζουμε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος επιλογής.
  2. Τα μυρίζουμε, όταν περνάμε από έναν πάγκο με π.χ. ροδάκινα που μοσχοβολάνε, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι καλά (δεν είναι πάντα σίγουρο).
  3. Η φύση έδωσε τελειότητα στην γεύση όχι στην εμφάνιση, αποφεύγετε τα πολύ γυαλιστερά, μεγάλα και αψεγάδιαστα φρούτα και λαχανικά στις περισσότερες περιπτώσεις ή ομορφιά είναι μόνο στην εμφάνιση.
  4. Για όλους τους παραπάνω λόγους αποφεύγουμε τα συσκευασμένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλά συσκευασμένα αλλά  αυτό θα το μάθουμε αφού πρώτα τα έχουμε πληρώσει…
  5. Όσα δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε ή δεν έχουν έντονη μυρωδιά π.χ. πατάτες, καλύτερα να παίρνουμε πολύ μικρές ποσότητες και αφού τα δοκιμάσουμε και μας αρέσουν παίρνουμε μία μεγαλύτερη ποσότητα.

Πως διαλέγω ένα προϊόν ώστε να πάρω την καλύτερη ποιότητα με την καλύτερη τιμή;

Το ¨το φθηνό το κρέας το τρώει ο σκύλος¨ έλεγε η γιαγιά μου……….

Όταν διαλέγω ένα προϊόν που θα αγοράσω το πρώτο που προσέχω είναι να με ικανοποιεί ποιοτικά και μετά η τιμή. Διότι κάθε προϊόν έχει την υψηλότερη και την χαμηλότερη τιμή και εφόσον υπάρχει αυτή η κλίμακα της τιμής και ποιοτικά διαφέρει , άρα από εμάς εξαρτάται πως θα διαλέγουμε! Έτσι λοιπόν ψωνίζουμε από ένα καλό μανάβικο για να είμαστε σίγουροι ότι αγοράζουμε τα καλύτερα προϊόντα στην όσο δυνατόν χαμηλότερη τιμή.

Γιατί ψωνίζεις από μια μικρή τοπική επιχείρηση;

Όταν ψωνίζεις από μια μικρή τοπική επιχείρηση,  δεν βοηθάς κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος να αποκτήσει και τρίτο εξοχικό. Βοηθάς ένα κοριτσάκι  να συνεχίσει το μπαλέτο, ένα αγόρι να πάρει αθλητικά, μία μητέρα να γεμίσει το οικογενειακό τραπέζι, έναν πατέρα να πληρώσει το δάνειο, έναν φοιτητή να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Υποστήριξε την μικρή επιχείρηση, είναι η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Γιατί επιλέγω να αγοράσω φρούτα και λαχανικά από ένα μανάβικο;

  1. Γιατί ο ΜΑΝΑΒΗΣ είναι ο πιο ειδικός για μένα πριν από μένα.
  2. Γιατί μπορεί να μου λύσει τις απορίες που έχω για τα προϊόντα που χρειάζεται να αγοράσω.
  3. Γιατί ο ΜΑΝΑΒΗΣ ψωνίζει καθημερινά , γιατί έρχεται σ ‘επαφή με τους παραγωγούς ,άρα γνωρίζει πολύ περισσότερα για το πώς παράγεται ένα προϊόν. Άρα αγοράζω φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα .

Γιατί προτιμάω τα Ελληνικά προϊόντα;

Προτιμάω τα Ελληνικά προϊόντα για δύο λόγους

  1. Γιατί σε γενικές γραμμές είναι πιο νόστιμα και ποιοτικά , ένα πράγμα που οφείλεται καθαρά στην ποιότητα του χώματος και τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδος.
  2. Γιατί υποστηρίζω την Ελληνική οικονομία και αυτό είναι πολύ θετικό για όλους μας και όπως γνωρίζουμε η οικονομία της χώρας μας εξαρτάται από τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις με το χρήμα να γυρίζει στους έλληνες και να μην φεύγει στο εξωτερικό! Ας κάνουμε πράξη λοιπόν την παροιμία

¨κράταμε να σε κρατώ να ανέβουμε το βουνό¨

Τι παραπάνω προσφέρουν σε όλους μας τα Βιολογικά Προϊόντα;

Είναι σαφώς πιο υγιεινά, καθώς δεν αναπτύχθηκαν με παρεμβάσεις που είναι έξω από την «φυσιολογική» τους ζωή, όπως ορμόνες, συνθετικά λιπάσματα, βιταμίνες, αντιβιοτικά κ.α. Είναι ασφαλή για την υγεία μας, μια και δεν έχουν υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που, πιθανώς, αθροιστικά και στη διάρκεια, μπορεί να προκαλέσουν σωρεία προβλημάτων υγείας, ιδίως στα παιδιά. Έχουν ανώτερη διατροφική αξία και, συχνά, είναι πιο γευστικά και μυρωδάτα. Τέλος, καλλιεργούνται με μεθόδους που είναι πολύ πιο φιλικές για το περιβάλλον, συντελώντας, έτσι, στην αειφορία του πλανήτη.

Τι είναι τα Βιολογικά Προϊόντα;

Είναι κυρίως, αλλά όχι μόνον, Αγροτικά Προϊόντα που η παραγωγή τους στηρίχθηκε σε φυσικές διεργασίες. Αυτό σημαίνει χρησιμοποίηση εναλλακτικών, προς τα χημικά, μεθόδων αντιμετώπισης εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων (όχι χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων), καθώς και τεχνικών παραγωγής, όπως η εναλλαγή των καλλιεργειών, η ανακύκλωση φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων, η χρήση, κατά το δυνατόν, ιθαγενών φυλών ζώων και φυτών, η φυσική διατροφή, η ελεύθερη και υγιεινή βόσκηση κ.λπ.
Η πιστοποίηση των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας γίνεται από τους ειδικούς φορείς και βάσει της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό και υπάρχουν πολλά διαφορετικά λογότυπα για τη σήμανση των βιολογικών προϊόντων.